bannerTopHeader
قبلا لایک کرده اید
مصاحبه با پایگاه خبری نیمروز گلستان

مصاحبه با پایگاه خبری نیمروز گلستان

خانم مریم رضایی دوم بانوی هنرمند شهرستان زابل در زمینه هنر سیاه دوزی سیستان در قالب گروه هنری "کی بانو"  مشغول فعالیت است و با این هنر کسب در آمد ایجاد می کند.
 
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری نیمروز گلستان؛ خانم مریم رضایی دوم بانوی هنرمند شهرستان زابل در زمینه هنر سیاه دوزی سیستان در قالب گروه هنری "کی بانو"  فعالیت مشغول فعالیت است و با این هنر کسب در آمد ایجاد می کند. در این زمینه گفتگویی داشتیم با این هنرمند صنایع دستی سیستان که ماحصل آن را می توانید در ادامه بخوانید:
 
سلام خانم رضایی ، ممنون از وقتی که در اختیار ما گذاشتید ،با یک بیوگرافی مختصر خودتان را معرفی کنید؟
به نام خالق عشق و هنر ، عرض سلام و احترام خدمت شما و تمام مخاطبین خبر نیمروز گلستان ،بنده مریم رضایی دوم متولد 1369 دارای مدرک کارشناسی الهیات ساکن سیستان هستم و به همراه خواهر و همراه همیشگی ام طاهره رضایی دوم  به مدت سه سال هست که به صورت حرفه ای کار سیاه دوزی سیستان در قالب گروه هنری با عنوان "کی بانو" را انجام می دهیم .
صنایع دستی منطقه سیستان چیست ؟
صنایع دستی سیستان شامل گزبافی. ،فرش بافی، خولک بافی ، گلدوزی، خامه دوزی، سیاه دوزی سیستانی و...دیگر هنرهای زیبا می باشد.
در مورد لباس محلی بانوان سیستان کمی  توضیح دهید؟
لباس محلی بانوان سیستان یکی از زیبا ترین و اصیل ترین لباس هاست در عین زیبایی بسیار پوشیده و چشم نواز هست که شامل پیراهن ، دامن، شلوار و لچک یا دستمال سر هست که مزین به دوخت دست دوز سیاه دوزی بر روی سر آستین یقه، پایین پیراهن ،پایین دامن و پاچه شلوار می باشد .
در مورد رو دوزی سنتی و کاربرد آن توضیح دهید؟
هنر زمینه های مختلفی دارد که یکی از آنها تاریخ لباس و انواع رودوزی ها و تزئینات لباس است که موضوعاتی کاملا مرتبط با هم هستند به این معنا که بطور مستقیم بر یکدیگر اثر می گذارند و از همدیگر تاثیر می پذیرند ، هرگاه در جامعه ای سنت و عادت استفاده از لباس های متنوع رواج داشته باشد که به پشتوانه آن تولید داخلی رونق می گیرد .رودوزی های روی لباس هنر آراستن  پارچه های ساده با به کار گیری از نخ های رنگی با سوزن و دست و بخیه های ظریفی که بر پارچه های ساده می نشانند ، معمولا تلفیق زیبائی از صبر ، شکیبایی و هنر را به نمایش می گذارند.
در مورد هنر سیاه دوزی سیستان و کاربرد آن بیشتر توضیح دهید؟
سیاه دوزی نوعی رو دوزی با نخ ابریشم سیاه بر روی پارچه های سفید و رنگ روشن هست که به مرور زمان به کمرنگ شده اما تلاش می کنیم این هنر زیبا را احیا کنیم. .سیاه دوزی سیستانی هنر خطی دوزی هست اما ما در گروه "کی بانو" سعی کردیم با حفظ اصالت دوخت ها طرح و شکلی نو و متفاوت ایجاد کنیم وبا ایجاد طرحهای جدید آن را جذاب تر و به روز تر کنیم .آنچه که باید در مورد سیاه دوزی سیستان عرض کنم اینکه این هنر مظلوم واقع شده و به فراموشی سپرده شده برای احیا آن لازم که از خودمان شروع  و سعی کنیم همه ما حداقل یک لباس که دست دوز باشد داشته باشیم تا کم کم فرهنگ سازی شود و دوباره این دوخت به جایگاه اصلی خود باز گردد و برای تحقق این امر می طلبد مسئولین توجه بیشتری به این هنر داشته باشند به طور مثال می توانند اگر به سفیر وزیر یا مهمان خارجی و داخلی هدیه بدهند از این هنر زیبا هدیه بدهند .
در مورد هنر خامه دوزی و کاربرد آن توضیح دهید؟
خامه دوزی هم از هنری اصیل و زیبا سیستان هست که به وسیله نخ  نتابیده دوخت می شود بسیار ظریف و زیباست از این دوخت زیبا بر روی رومیزی یقه ، سر آستین لباس ،شال و تابلو استفاده می شود.
در مورد عروسک های سیستانی توضیح دهید ؟
عروسک های سیستانی که به" لعبتک "معروف هست از دو تیکه چوب و پارچه ساخته می ‌شده که در قدیم مادرها برای فرزندانشان درست می کردند و از پارچه برای آنها لباس می دوختند که نشانگر پوشش مرد سیستان بوده است و در حال حاضر هم موجود است و ما در گروه هنری کی بانو شروع به ساخت عروسک سنتی کاملا دست دوز به نام "بگم و گل حسین" کردیم که آن شاء الله بتوانیم با همت مسئولین این عروسک ها زیبا جایگزین عروسک های چینی و بی هویت کنیم.در زمینه عروسک سازی همان طور که عرض کردم ما اقدام به تولید عروسک پارچه ای دست دوز و سنتی کردیم که تنه اصلی عروسک از پارچه و پشم تهیه می شود و صورت آن کاملا دست دوز و طراحی چهره انتزاعی هست و لباس سنتی سیستان که بیانگر پوشش مردم منطقه سیستان هست. امید است این عروسک ها بومی جایگزین عروسک های وارداتی شود.
چطور به هنر های صنایع دستی علاقه مند شدید؟
جرقه علاقه مندی ما به این هنر اصیل از شرکت در کلاس های فنی و حرفه ای شروع شد و طی گذراندن چند دوره مختلف با این هنر آشنا شدیم وبا دوخت اولین لباس محلی برای خودمان به این فکر شدیم که وظیفه ما هست این هنر را بین جامعه ماندگار کنیم و شروع به دوخت و طرح های جدید کردیم .
آیا برای فعالیت های تان کارگاهی در اختیار دارید؟
متاسفانه کارگاهی نداریم و در قسمتی از منزل کار را انجام می دهیم.
رقابت در تولید و بازار را چگونه می بینید؟
 رقابت بسیار نزدیک و خوب هست و هر روز در حال بهتر شدن و خدا را شکر هنرمندان توانایی در این عرصه در سیستان هستند.
به نظر شما یک محصول ممتاز سیاه دوزی  باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟
باید از بهترین متریال مواد اولیه تهیه شود و در دوخت نهایت ظرافت دقت و اصالت طرح حفظ شود تا یک کار ممتاز و زیبا شود.
مد روز را هم در کارتان در نظر می گیرید؟
بله حتما ، برای نسل امروز باید کاری مطابق با سلیقه و پوشش امروزی تولید شود که در عین به روز بودن به دوخت سنتی مزین و اثری زیبا به وجود بیاید  که مورد توجه جوان امروز واقع شود.
برای فروش محصولات تبلیغات هم داشته اید؟ چقدر موثر بوده است ؟
بله ، هم در فضای مجازی و هم حضوری تبلیغات فراوانی انجام دادیم که در معرفی و برند سازی ما نقش موثری داشته  است.
درآمد کارهای هنری تان چطور است؟
خدا را شکر خوب است ، با توجه به این کار از لحاظ مالی شاید هزینه بیشتری برای علاقه مندان به هنر داشته باشد کمی خرید برای مردم با توجه به شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه مشکل هست اما بازهم علاقه مندان خاص خودش را دارد و مورد استقبال واقع شده.
آیا سفارش راه دور هم داشته اید؟ 
بله داشته ایم ، از خارج استان سفارش زیاد داشتیم به استان تهران و خراسان رضوی و... اما خارج از کشور خیر اما ان شاء لله هدفمان صادر به خارج از کشور است.
خانواده چه نقشی در کارتان دارد؟
از آنجا که من و خواهرم در این زمینه مشغول کار هستیم خانواده به عنوان پشتیبان همیشه همراه ما بوده اند و کمک مالی و  معنوی بسیار زیادی داشته اند که از تک تک این عزیزان تشکر می کنم.
تاکنون زمینه آموزش و اشتغال زایی افراد را ایجاد کردید؟
بله دو نفر به طور مستمر و چندین عزیز دیگر که به طور موقت و بر حسب سفارشات مقطعی برایشان اشتغال زایی کرده ایم.
برای آینده هنری خودتان چه برنامه ای دارید؟
هدف ما در گروه هنری "کی بانو" احیا دوخت سنتی سیستان و صادر کردن این هنر زیبا به خارج از مرزهای کشور هست ان شاء الله. در نظر داریم یک کارگاه صنعتی در زابل ایجاد و زمینه اشتغال برای بانوان سیستانی فراهم کنیم و بتوانیم در کنار دیگر همکاران صنایع دستی به هدف اصلی خود یعنی تبدیل سیستان به دهکده صنایع دستی ایران برسیم.
تاکنون چه افراد یا دستگاهها و ارگان هایی از شما حمایت کردند؟
ارگان یا دستگاه خاصی فعلا از ما حمایت نکرده و تا اینجا کار را با سرمایه و حمایت خانواده خود به ثمر رساندیم.
آیا این حرفه را فقط به عنوان شغل انتخاب کرده اید یا از روی علاقه بوده است؟
نگاه ما به این حرفه صرفا یک شغل نیست بلکه بیشتر عشق و علاقه به هنر هست که باعث شادی و طراوت بیشتر به زندگی شخصی شده .اگر علاقه و عشق نباشد قطعا کار خوبی تولید نخواهد شد.
روزی چند ساعت مشغول فعالیت هستید؟ چگونه با کارتان ارتباط برقرار می کنید؟
شاید بیشتر ساعت روز رو مشغول دوخت دوز باشیم و در کنار آن به کارهای منزل هم می پردازیم بیش از ۱۰ساعت روزانه مشغول به رو دوزی هستیم  و در حین انجام کار هم به موسیقی مورد علاقه ام گوش می دهم و هم بیشتر کتاب های صوتی در مورد موفقیت و بازار یابی گوش می دهم و سعی می کنم سطح معلومات خود  را در زمینه کار و بازاریابی بالا ببرم و در کنار آن کار خیاطی تمام لباس ها و طرح ها را هم خودمان انجام می دهیم ما با کارمان زندگی می کنیم و این هنرها جدا شدنی از ما نیست.
آیا توانستید در نمایشگاهی یا جشنواره ای شرکت کنید و مقامی بدست بیاورید؟
بله در چندین نمایشگاه داخل سیستان و شهرستان های اطراف شرکت کردیم و آخرین نمایشگاه شهریور پارسال در شهر رامشار بود که ما مقام اول را کسب کردیم.
غیر از زمینه فعالیتتان چه شغلی را دوست دارید تجربه کنید؟
دوست دارم مدد کار اجتماعی بشوم و بتوانم به عزیزانی که به کمک احتیاج دارند مساعدت کنم تا جایی که در توانم هست و آرزویم این هست که روزی برسد که همه انسان ها برابر از ثروت شادی عشق و سلامتی برخوردار بشوند.
چه موانعی در مسیر تولید قرار گرفته و چگونه می شود این موانع را برداشت؟
یکی از موانع بزرگ در مسیر تولید قیمت مواد اولیه روز به روز در حال افزایش و علاوه بر آن داخل شهر زابل متریال اصل خیلی کم وجود دارد رنگ ها و پارچه های جنس خوب محدود هست مهم ترین کاری که می شود کرد مسئولین کمک کند تعاونی ایجاد شود و مواد اولیه برای تولید کنند گان فراهم کنند و همچنین بازاریابی خوب برای فروش و محصولات در خارج استان انجام بگیرد تا کار همه هنرمندان به خارج استان صادر شود.
حضور بانوان هنرمند در عرصه تولیدات صنایع سنتی ایرانی چگونه است؟  چگونه میتوان از این امکان و ظریفت بیشتر استفاده کرد؟
بسیار عالی هست . در صورتی می شود از این ظرفیت می توان بیشتر استفاده کرد که برای این عزیزان بازار فروش فراهم شود تا تولید کننده با عزم بیشتر به تولید بپردازد و دلسرد نشود و این امر از طریق برپایی بازارچه فروش داخل شهرستان یا فروشگاه آنلاین صنایع دستی میسر می شود.
به نظر شما چه عواملی باعث کمرنگ شدن صنایع دستی شده است؟
واردات بی رویه محصولاتی که مشابه داخلی دارند و فاصله گرفتن از فرهنگ اصیل خود و غرب زدگی متاسفانه باعث شده صنایع دستی کمرنگ شود.
به نظر شما به عنوان یک طراح لباس برای جذب افراد به فرهنگ ایرانی اسلامی چه باید کرد؟
باید لباسی در خور بانوی ایرانی با رنگ شاد در عین زیبایی و پوشیدگی به روز و مطابق با مد روز طراحی کنیم که شان و جایگاه بانو ایرانی حفظ کند
زمینه نقش‌آفرینی فعالان صنایع دستی در تحقق«جهش تولید» چگونه فراهم  می شود؟
قطعا هنرمندان صنایع دستی نقش بسزایی در جهش تولید دارند با تولید کارهای با کیفیت و البته با قیمت مناسب که برای جامعه قابلیت جایگزینی اجناس خارجی و وارداتی داشته باشد.
برای خانم‌های ایرانی چه توصیه‌ای دارید؟
خانم های ایرانی عزیز توانایی‌های خودشان را  باور داشته باشند و بدانند برای اینکه بخواهند کاری شروع کنند نیاز به سرمایه زیاد یا حمایت دستگاه و ارگان خاصی نیست ؛ فقط کافی هست در هر زمینه هنری یا فنی که مهارت دارند با عزم راسخ عمل کنند قطعا پیروز خواهند شد "خواستن توانستن است"
چه انتظاری از مسئولین و علاقمندان به صنایع دستی دارید؟
از مسئولین و علاقه مندان به صنایع دستی می خواهم برای حمایت از ما و دیگر هنرمندان صنایع دستی از محصولات هنری این عزیزان هدیه بدهند و اگر نمایشگاه در خارج از استان و کشور برگزار می شود حتما به اطلاع همه دوستان برساند و امتیازات شرکت در نمایشگاه بین همه هنرمندان به یک میزان در نظر گرفته شود.
در پایان اگر صحبتی مانده مطرح کنید؟
در پایان بازهم باید تأکید بکنم که عزیزان میراث فرهنگی حتما از همه هنرمندان به یک اندازه حمایت کنند و برای ارتقای بهتر سطح کار مسابقه برگزار کنند و هم اینکه زمینه ایجاد کارگاه و بازاریابی فروش برای بانوان منطقه سیستان با همت و همکاری استانداری ، فرمانداری ، میراث فرهنگی و دیگر ارگانهای ذی صلاح فراهم کنند.
منبع: دختی بانو